Szybka, zdrowa i smaczna pasta idealna na kanapki oraz jako dodatek do imprezowych przekąsek.
Składniki
- ciecierzyca, słoik/puszka ok 400 g
- pasta tahini, 3 łyżki
- czosnek, 1-2 ząbki (jak lubicie)
- oliwa, 3 łyżki + 1 łyżka do polania na wierzch
- woda, 3 łyżki
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz, po ok 0,5 łyżeczki
- do posypania – ulubione dodatki np: czarnuszka, sezam, zatar, świeże zioła, słonecznik
Wykonanie
- Ciecierzycę odsączamy na sitku, przekładamy do miski.
- Następnie dodajemy pastę tahini, ząbek czosnku, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody, sól, pieprz.
- Całość blendujemy ok 1-2 minut na jednolita masę.
- Gotowy hummus przekładamy do miseczki lub na talerz, polewamy go z wierzchu oliwą, posypujemy ulubionymi dodatkami.
Z czym jeść hummus?
Hummus na imprezę – smakuje świetnie do krakersów, świeżych warzyw pokrojonych w słupki, pieczywa chrupkiego czy wafli ryżowych.
Domowy hummus idealnie sprawdza się również jako pasta na kanapki.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉