Schab duszony w sosie własnym

Schab duszony w sosie własnym z dodatkiem aromatycznych przypraw i suszonego grzyba to propozycja na smaczny tradycyjny obiad. Idealnie komponuje się z kaszami, makaronem czy ziemniakami.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • 2-4 plastry schabu, grubość ok 1,5 cm
  • grzyby suszone, 2-3 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • liść laurowy, 2 szt.
  • pieprz czarny, 5 kulek
  • lubczyk lub magi, do smaku
  • sól i pieprz, do smaku
  • śmietana do zup i sosów, ok 50 ml
  • mąka, do oprószenia
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w ok 150-200 ml ciepłej wody.
  2. Plastry schabu myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, następnie oprószamy mąką.
  4. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, dość mocno z obu stron.
  5. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i dodajemy do patelni.
  6. Namoczone grzyby (jeśli są w całości kroimy w mniejsze kawałki) wrzucamy do mięsa i zalewamy wodą, w której się moczyły.
  7. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki oraz kilka listków lubczyku.
  8. Jeśli wody jest za mało, to dolewamy jej tyle żeby mięso było przykryte.
  9. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
  10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  11. Pod koniec smażenia zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos.
  12. Jeśli wciąż jest za rzadki wyjmujemy mięso, mąkę mieszamy z niewielką ilością wody i śmietany, wlewamy do sosu i dokładnie mieszamy. Po chwili przekładamy mięso do gotowego sosu.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.