Musaka to popularna grecka zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa . Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy zapiekany z żółtym serem.
Składniki
- bakłażan, 1 szt. (duży)
- cukinia, 1 szt. (duża)
- cebula, 2 duże szt.
- czosnek, 2 ząbki
- ziemniaki, ok 1 kg
- mięso mielone, 0,5 kg (najlepiej z łopatki wieprzowej)
- pomidory krojone, 1 puszka
- koncentrat pomidorowy, 5 łyżeczek
- świeży koperek, ok 2 łyżek pokrojonego
- pieprz, 0,5 łyżeczki
- sól, 2 łyżeczki
- cynamon, 0,5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka
- miód, 2 łyżeczki
- sok z 0,5 cytryny
- bułka tarta, 2-3 łyżki (opcjonalnie)
- ser tarty np. grana padano lub mozzarella, 80 g
- żółtko, 2 szt.
- oliwa z oliwek, ok 150 ml
Sos beszamelowy
- masło, 100 g
- mąka pszenna, 75 g
- mleko, 500 ml
- gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka
- sól, 1 łyżeczka płaska
- pieprz, 1/2 łyżeczki
- ser tarty np. grana padano lub mozzarella, 50 g
- żółtko, 1 szt.
Wykonanie
- Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy w grubsze plastry, grillujemy na patelni grillowej z odrobiną oliwy – odkładamy na bok.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni – odkładamy na bok.
- Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Mięso mielone dodajemy do zeszklonej cebuli i podsmażamy.
- Następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy do momentu kiedy pomidory puszczą soki i zmiękną. Całość dusimy ok 10-15 min – danie musi być gęste.
- Pod koniec duszenia dodajemy sól, pieprz, cynamon, miód, całe ząbki czosnku, gałkę muszkatołową i odrobinę soku z cytryny.
- Całość chwilę razem gotujemy.
- Następnie dodajemy: koperek, tarty ser – mieszamy, 2 żółtka i całość dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za rzadka dodajemy troszeczkę bułki tartej), wyłączamy gaz.
- W blaszce układamy kolejno: ziemniaki, warstwę sosu z mięsem mielonym, następnie grillowaną cukinię i znowu warstwa sosu z mięsem mielonym, grillowany bakłażan.
- Przygotowujemy sos beszamelowy.
- W garnku podgrzewamy mleko – tak żeby było ciepłe, nie gotujące.
- W osobnym garnku rozpuszczamy masło.
- Do rozpuszczonego, gorącego masła stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając.
- Następnie powoli dolewamy ciepłe mleko, cały czas mieszając.
- Jeśli beszamel jest za rzadki dodajemy odrobinę mąki.
- Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tarty ser oraz żółtko.
- Wszystko energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przygotowaną wcześniej zapiekankę zalewamy beszamelem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 min. (bez przykrycia).
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉