Musaka – grecka zapiekanka

Musaka to popularna grecka zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa . Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy zapiekany z żółtym serem.

Składniki

  • bakłażan, 1 szt. (duży)
  • cukinia, 1 szt. (duża)
  • cebula, 2 duże szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • ziemniaki, ok 1 kg
  • mięso mielone, 0,5 kg (najlepiej z łopatki wieprzowej)
  • pomidory krojone, 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy, 5 łyżeczek
  • świeży koperek, ok 2 łyżek pokrojonego
  • pieprz, 0,5 łyżeczki
  • sól, 2 łyżeczki
  • cynamon, 0,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka
  • miód, 2 łyżeczki
  • sok z 0,5 cytryny
  • bułka tarta, 2-3 łyżki (opcjonalnie)
  • ser tarty np. grana padano lub mozzarella, 80 g
  • żółtko, 2 szt.
  • oliwa z oliwek, ok 150 ml

Sos beszamelowy

  • masło, 100 g
  • mąka pszenna, 75 g
  • mleko, 500 ml
  • gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka płaska
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
  • ser tarty np. grana padano lub mozzarella, 50 g
  • żółtko, 1 szt.

Wykonanie

  1. Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy w grubsze plastry, grillujemy na patelni grillowej z odrobiną oliwy – odkładamy na bok.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni – odkładamy na bok.
  3. Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Mięso mielone dodajemy do zeszklonej cebuli i podsmażamy.
  5. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy do momentu kiedy pomidory puszczą soki i zmiękną. Całość dusimy ok 10-15 min – danie musi być gęste.
  6. Pod koniec duszenia dodajemy sól, pieprz, cynamon, miód, całe ząbki czosnku, gałkę muszkatołową i odrobinę soku z cytryny.
  7. Całość chwilę razem gotujemy.
  8. Następnie dodajemy: koperek, tarty ser – mieszamy, 2 żółtka i całość dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za rzadka dodajemy troszeczkę bułki tartej), wyłączamy gaz.
  9. W blaszce układamy kolejno: ziemniaki, warstwę sosu z mięsem mielonym, następnie grillowaną cukinię i znowu warstwa sosu z mięsem mielonym, grillowany bakłażan.
  10. Przygotowujemy sos beszamelowy.
  11. W garnku podgrzewamy mleko – tak żeby było ciepłe, nie gotujące.
  12. W osobnym garnku rozpuszczamy masło.
  13. Do rozpuszczonego, gorącego masła stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając.
  14. Następnie powoli dolewamy ciepłe mleko, cały czas mieszając.
  15. Jeśli beszamel jest za rzadki dodajemy odrobinę mąki.
  16. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tarty ser oraz żółtko.
  17. Wszystko energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  18. Przygotowaną wcześniej zapiekankę zalewamy beszamelem.
  19. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 min. (bez przykrycia).

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.