Kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego

Kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego
Kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego

Kofty to bliskowschodnie szaszłyki z mięsa mielonego, dosmaczone orientalnymi przyprawami. Serwowane z ulubionymi dipami będą idealną propozycją na grilla.

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg (nie za chude, może być wołowe lub wieprzowe)
  • czerwona papryka świeża, 0,5 szt.
  • cebula czerwona, 1 szt.
  • czosnek, 2 – 3 ząbki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • kmin rzymski, 0,5 łyżeczki
  • kolendra, 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki
  • oliwa lub olej, 1-2 łyżeczki

Wykonanie

  1. Mięso mielone przekładamy do dużej miski.
  2. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.
  3. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa.
  4. Natkę siekamy. Dodajemy do mięsa.
  5. Całość przyprawiamy, dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy ręką.
  6. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godz.
  7. Wykałaczki do szaszłyków moczymy w tym czasie w wodzie żeby nie paliły się na grillu.
  8. Z mięsnej masy formujemy kulki (najłatwiej zwilżonymi wodą rękoma), następnie rolujemy je aby uzyskać średniej grubości wałki i nadziewamy na patyczki.
  9. Kofty można piec na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku.

*podajemy z ulubionymi dipami

Kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego
Kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.