Orzechowiec

Pyszne, kruche, miodowo-orzechowe ciasto przełożone masą budyniową.
Idealne na święta.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 0,5 kg
  • masło, 200 g
  • cukier, 2/3 szklanki
  • jajko, 2 szt.
  • miód płynny, 2 łyżki
  • soda, 2 łyżeczki
  • mleko, 2 łyżeczki
  1. Sodę rozpuszczamy w mleku.
  2. Z pozostałych składników zagniatamy ciasto.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części.
  4. Przygotowujemy 2 takiej samej wielkości blachy do pieczenia.
  5. Pierwszą część ciasta wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagranym do 180 st około 15 min. (do zarumienienia).
  6. Drugą część ciasta wykładamy na kolejną blachę i przygotowujemy masę orzechową.

Masa orzechowa:

  • grubo pokrojone orzechy włoskie, 1 szklanka
  • masło, 80 g
  • cukier, 0,5 szklanki
  • miód, 2 łyżki
  1. Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód i orzechy.
  2. Ciepłą masę wykładamy na drugą część ciasta.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20 min. (do zarumienienia).

Masa budyniowa:

  • masło, 250 g
  • mleko, 3 szklanki
  • budyń waniliowy lub śmietankowy, 2 op.
  • cukier, 3/4 szklanki
  • kawa rozpuszczalna, 3 łyżeczki
  • gorąca woda, 3 łyżeczki
  1. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  2. Budynie dokładnie mieszamy w szklance mleka.
  3. Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy.
  4. Dodajemy budynie i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia.
  5. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia, najlepiej pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch.
  6. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń oraz kawę.
  7. Powstałą masę wykładamy na blat ciasta bez orzechów.
  8. Następnie przykrywamy go blatem z orzechami.
  9. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.