Ogórki faszerowane twarożkiem to lekka, chrupiąca przystawka zawierająca wiosenne smaki.
Składniki
- twaróg, 250 g (ulubiony: chudy, półtłusty, tłusty)
- jogurt naturalny lub śmietana 18%, 2-3 łyżki
- ogórek świeży, 2 szt.
- rzodkiewka, 5-6 szt.
- szczypiorek, 1 pęczek cienkiego
- koperek, 0,5 pęczka
- sól i pieprz, do smaku
- ½ małego pęczka koperku
- ulubione kiełki, do dekoracji
Wykonanie
- Ogórki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Następnie odcinamy końcówki i obieramy ze skórki.
- Kroimy na ok 8 równych kawałków.
- Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki delikatnie wydrążamy miąższ, uważając, żeby nie uszkodzić ścianek ogórków.
- W misce widelcem rozdrabniamy twarożek, dodajemy jogurt naturalny lub śmietanę i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek i koperek. Mieszamy.
- Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Każdego ogórka wypełniamy twarożkiem, a wierzch posypujemy kiełkami.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Brzmi dobrze! Takiej propozycji na przekąskę jeszcze nie widziałem!
Hubert, polecam! Świetna, świeża i chrupiąca przekąska 😉 pozdrawiam