Muffinki z czerwoną porzeczką

Tym razem coś dla amatorów czerwonej porzeczki  – wilgotne, słodko-kwaśne muffinki z dużą ilością owoców. Będziecie zachwyceni! 😉

Składniki (w temperaturze pokojowej)
Porcja na 12 szt.

  • masło, 120 g
  • cukier, 3/4 szklanki
  • jajko, 2 szt. (duże)
  • śmietana 12% (kwaśna), 1 szklanka
  • ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
  • mąka pszenna, 300 g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
  • porzeczka, 300 g (u mnie czerwona, waga odszypułkowanych owoców)

Wykonanie

  1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko studzimy.
  2. W wysokiej misce umieszczamy roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
  4. Na koniec dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy żeby nie zgnieść owoców.
  5. Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
  6. Nakładamy ciasto do ok 3/4 wysokości papilotek (robię to łyżką do lodów).
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
  8. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  9. Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą czerwoną porzeczką.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.