Grzyby leśne duszone z cebulą

Sezon grzybobrań w pełni, a kaszubskie lasy raczą nas sporą ilością grzybów, dlatego tym razem przepis na chyba najprostsze i najsmaczniejsze danie z grzybów leśnych.

Składniki
Porcja dla 3-4 osób

  • świeże grzyby leśne, ok 1 kg
  • cebula, 2-3 szt.
  • masło klarowane, 2 łyżki
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • natka pietruszki, 1 pęczek

Wykonanie

  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło.
  4. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę.
  5. Następnie dodajemy grzyby, całość mieszamy.
  6.  Dodajemy tymianek, sól i pieprz (sporo pieprzu) 😉
  7. Dusimy pod przykryciem ok 20-25 min., co jakiś czas mieszając.
  8. Pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i ściągamy z ognia.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.