Chatka Baby Jagi | Chatka Puchatka

Jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa 🙂
Bardzo proste w przygotowaniu i za każdym razem można je modyfikować poprzez różnorodne dodatki np. rodzynki, wiórki kokosowe, posypki i inne.
Łatwość i szybkość wykonania, ciekawy wygląd oraz połączenie smaków na pewno sprawi Wam wiele radości.

Funkcjonuje pod różnymi nazwami: Chatka Baby Jagi, Chatka Puchatka, Chatka Babuni, może znacie jeszcze inne? 😉

Składniki

  • twaróg tłusty lub półtłusty, 500 g
  • masło, 200 g
  • cukier puder, 1 szklanka
  • herbatniki,  36 szt.
  • kakao, 1 łyżka

polewa

  • masło, 100 g
  • kakao, 50 g
  • cukier puder, 120 g
  • mleko, 4 łyżki mleka

Wykonanie

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy partiami twaróg.
  3. Z powstałej masy odkładamy 1/3, przekładamy od osobnej miski i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy.
  4. Herbatniki układamy na foli aluminiowej – trzy rzędy po sześć ciastek.
  5. Następnie wykładamy i rozsmarowujemy masę kakaową.
  6. Na niej układamy kolejna warstwę herbatników.
  7. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę twarogową (jasną).
  8. Tak przygotowane ciasto składamy w trójkąt – podkładamy dłonie pod boczne części i płynnym ruchem podnosimy do góry.
  9. Ciasto wstawiamy do lodówki.
  10. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
  11. Cukier puder przesiewamy przez sitko.
  12. Masło roztapiamy w rondelku.
  13. Do roztopionego masła dodajemy kakao, cukier puder i mleko.
  14. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką – nie gotujemy (jeśli polewa jest za gęsta, dodajemy odrobinę mleka).
  15. Schłodzone ciasto polewamy polewą.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 odpowiedzi do “Chatka Baby Jagi | Chatka Puchatka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.