Ananaski w cieście francuskim

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo efektowne ananasy w krążkach z ciasta francuskiego.

Składniki
Porcja na 8 sztuk

  • ciasto francuskie, 1 op.
  • ananasy w plastrach, 1 puszka
  • dżem lub marmolada, do środka każdego ananasa po ok 1 łyżeczce
  • cukier puder, do posypania

Wykonanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka ( troszkę większe od plastrów ananasa) – wycinałam szeroką szklanką  sprawdzi się też miseczka lub zwykły nóż
  2. Kółka z ciasta nakłuwamy widelcem i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  3. Ananasy odcedzamy z zalewy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. Na środku każdego krążka układamy ananasa, zewnętrzne brzegi ciasta zawijajmy lekko do góry i do środka każdego ananasa nakładamy po ok 1 łyżeczce dżemu lub marmolady.
  5. Każde ciastko, przed pieczeniem, posypujemy sporą ilością cukru pudru (żeby się skarmelizował podczas pieczenia).
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, funkcja góra/dół przez ok 20 minut.
  7. Gotowe ciasteczka studzimy na kratce.
  8. Można jeszcze przed podaniem lekko – dekoracyjnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.