Zupa – Flaczki drobiowe

Tradycyjne “flaki” mają tylu zwolenników co przeciwników – albo się je lubi albo nie.  Tym razem propozycja dla osób, które z różnych względów nie jedzą tradycyjnych flaczków.
Zupa jest lekka, aromatyczna, smaczna, sycąca i rozgrzewająca.

Składniki
Porcja na 3-4 osoby

  • udka z kurczaka, 2 szt.
  • włoszczyzna mrożona paski, 250 g
  • liść laurowy, 6-8 szt.
  • ziele angielskie, 5-6 kulek
  • pieprz czarny, 10 kulek
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryka słodka w proszku, 1 łyżka
  • imbir, 1 łyżeczka
  • chilli, do smaku
  • estragon, 0,5 łyżeczki
  • majeranek, 2 łyżki
  • lubczyk lub magi, do smaku
  • sól i pieprz, do smaku
  • opcjonalnie – domowa kostka warzywna, przepis TUTAJ
  • w celu zagęszczenia: mąka i tłuszcz (masło, smalec, olej) do zasmażki – po 1 łyżce (opcjonalnie)  – ja nie dodaję zasmażki

Wykonanie

  1. Udka dokładnie myjemy i gotujemy w ok 2 litrach wody z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych oraz ziela angielskiego.
  2. Miękkie mięso wyjmujemy i studzimy, aby łatwiej odchodziło od kości.
  3. Do wywaru dodajemy włoszczyznę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, imbir, estragon, lubczyk lub magi (jeśli jest taka potrzeba można dodać domową kostkę warzywną). Całość gotujemy na małym ogniu.
  4. Mięso obieramy, rwiemy rękoma na paseczki i dodajemy do wywaru.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy roztarty w dłoniach majeranek.
  6. Jeśli zupa jest Waszym zdaniem za rzadka, robimy zasmażkę (1 łyżka tłuszczu/1 łyżki mąki – podsmażamy na złoty kolor, dodajemy do zupy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.