Domowa kostka warzywna / bulionetka – do zup i sosów

Domowa  kostka warzywna to zdrowa wersja sklepowej kostki rosołowej.  Aromatyczna, bez sztucznych dodatków, tylko świeże warzywa, zioła i przyprawy.  Łatwa i dość szybka w przygotowaniu.

Składniki
Porcja na ok 15 szt. w zależności od wielkości 

  • cebula, 100 g cebuli
  • por, 100 g (ciemne liście pora)
  • marchew, 200 g
  • pietruszka (korzeń), 200 g
  • seler, 200 g
  • seler naciowy, 200 g
  • czosnek, 8 ząbków
  • natka pietruszki, 3 łyżki (posiekanej)
  • koperek, 3 łyżki (posiekanego)
  • lubczyk, 3 łyżki (posiekanego)
  • sól, 10 łyżeczek (to nie pomyłka, 10 łyżeczek!!!, pamiętajcie, że przygotowujemy bazę/koncentrat)
  • pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki
  • papryka słodka, 5 łyżeczek
  • bazylia suszona, 2 łyżeczki
  • majeranek, 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki

Wykonanie

  1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i osuszamy.
  2. Warzywa będziemy drobno siekać w blenderze (można też ścierać je na drobnej tarce ale zajmie to dużo więcej czasu).
  3. Cebulę i por kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera i drobno siekamy, odkładamy na oddzielny talerz, bo będziemy je smażyć osobno, jako pierwsze.
  4. Następnie siekamy kolejne warzywa (marchew, pietruszkę korzeń, seler + seler naciowy, czosnek) i przekładamy je kolejno do dużej miski.
  5. Świeży koperek, natkę i lubczyk drobno kroimy, dodajemy do miski.
  6. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i por, na małym ogniu, często mieszając (przez ok 2-3 minuty).
  7. Następnie dodajemy pozostałe warzywa oraz świeże posiekane zioła.
  8. Dokładnie mieszamy i podlewam niewielką ilością wody (ok 50 ml).
  9. Dusimy pod przykryciem przez ok 10-15 minut, do czasu aż warzywa zmiękną.
  10. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba podlać odrobiną wody –warzywa powinny się dusić i zmięknąć, ale pilnujmy żeby się nie przypaliły.
  11. Kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy do nich przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię, majeranek.
  12. Całość dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawimy do ostygnięcia,  pod przykryciem.
  13. Po wystudzeniu wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, do „przegryzienia się”.
  14. Masę dzielimy na porcje i przekładamy do pojemniczków, woreczków czy foremek do lodu i wstawiamy do zamrożenia.

Jak wykorzystujemy kostkę/bulionetkę:
dokładnie tak samo jak kupną kostkę warzywną/rosołową.
Do garnka wkładamy składniki zupy, którą przygotowujemy (mięso, ziemniaki, warzywa, itp.), dodajemy 1-2 bulionetki (w zależności od ilości gotowanej zupy) i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku i gotowe.

 

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.