Biała kiełbasa duszona z warzywami

Biała kiełbasa duszona z warzywami to łatwe w przygotowaniu danie, które robi się praktycznie samo, chwila krojenia i oczekiwanie na pyszne jedzonko 😉
Hit każdej imprezy, świetne również jako danie obiadowe lub propozycja na wielkanocny stół.

Składniki
(porcja dla 4 osób)

  • biała kiełbasa surowa, 4 szt.
  • papryka czerwona świeża, 1 szt. (duża)
  • pomidory krojone w puszcze, 0,5 puszki (100 g) lub świeże 1-2 szt.
  • cebula, 1 szt. (duża)
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • ogórek kiszony, 3-4 szt.
  • sól i pieprz, do smaku
  • lubczyk lub magi, do smaku
  • majeranek, 1 garść

Wykonanie

  1. Białą kiełbasę myjemy i wykładamy na dnie garnka.
  2. Warzywa kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miski i przyprawiamy.
  3. Tak przygotowane warzywa wykładamy na kiełbasie (nie podlewamy niczym, warzywa puszczą soki).
  4. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, ok 1,5 godziny.
  5. Pod koniec gotowania próbujemy i ew. przyprawiamy do smaku.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 odpowiedzi do “Biała kiełbasa duszona z warzywami”

  1. Chciałam spytać czy to danie robimy w garnku na gazówce,czy pieczemy w piekarniku? I czy z białej kiełbasy zdejmujemy skórę przed duszeniem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.