Oponki twarogowe

Delikatne, łatwe w przygotowaniu oponki serowe to świetna propozycja na Tłusty Czwartek.

Składniki (porcja na 18 sztuk):

  • twaróg półtłusty, 250 g
  • mąka pszenna, 250 g
  • cukier, 4 łyżki
  • cukier wanilinowy, 2 łyżki
  • soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki
  • żółtko, 2 szt.
  • śmietana 18%, 5 łyżek
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • skórka z cytryny, 0,5 łyżeczki
  • olej rzepakowy lub smalec, do smażenia

Lukier – przepis TUTAJ

Wykonanie

  1. Twaróg dobrze rozdrabniamy widelcem lub blenderem.
  2. Do miski przesiewamy mąkę i sodę.
  3. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg, śmietanę, żółtka, cukier zwykły i wanilinowy, sok oraz skórkę z cytryny. Zagniatamy jednolite ciasto.
  4. Gotowe ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozpłaszczamy dłońmi na placek o grubości około 1,5 cm.
  5. Doże kółka wykrawamy szklanką, a mniejsze w środku kieliszkiem.
  6. W garnku rozgrzewamy olej lub smalec do temperatury 175-180 stopni. (temperaturę tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeżeli od razu wypłynie i zacznie się rumienić znaczy to, że tłuszcz jest dobrze nagrzany).
  7. Oponki smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
  8. Do obracania oponek w czasie smażenia świetnie sprawdzają się patyczki do szaszłyków.
  9. Usmażone oponki wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Oponki przekładamy na kratkę i studzimy.
  11. Wystudzone oponki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.