Biała kiełbasa duszona z warzywami to łatwe w przygotowaniu danie, które robi się praktycznie samo, chwila krojenia i oczekiwanie na pyszne jedzonko 😉
Hit każdej imprezy, świetne również jako danie obiadowe lub propozycja na wielkanocny stół.
Składniki
(porcja dla 4 osób)
- biała kiełbasa surowa, 4 szt.
- papryka czerwona świeża, 1 szt. (duża)
- pomidory krojone w puszcze, 0,5 puszki (100 g) lub świeże 1-2 szt.
- cebula, 1 szt. (duża)
- czosnek, 2-3 ząbki
- ogórek kiszony, 3-4 szt.
- sól i pieprz, do smaku
- lubczyk lub magi, do smaku
- majeranek, 1 garść
Wykonanie
- Białą kiełbasę myjemy i wykładamy na dnie garnka.
- Warzywa kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miski i przyprawiamy.
- Tak przygotowane warzywa wykładamy na kiełbasie (nie podlewamy niczym, warzywa puszczą soki).
- Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, ok 1,5 godziny.
- Pod koniec gotowania próbujemy i ew. przyprawiamy do smaku.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Chciałam spytać czy to danie robimy w garnku na gazówce,czy pieczemy w piekarniku? I czy z białej kiełbasy zdejmujemy skórę przed duszeniem?
Danie robię w garnku na kuchence gazowej i nie zdejmuję skóry z kiełbasy 😉