Bezmięsna, pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym.
Idealna jesienną porą.
Szybka i łatwa w przygotowaniu.
Porcja dla 2 osób
Składniki
- ciecierzyca w zalewie, 1 słoik/puszka (400 g)
- pomidory krojone w puszce, 1 puszka
- mleczko kokosowe, 400 ml
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 3-4 ząbki
- imbir, 1 łyżeczka
- curry, 1 łyżeczka
- kminek mielony, 2 łyżeczki
- pieprz chilli kayenne, szczypta
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
Wykonanie
- W niedużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Wlewamy pomidory z puszki i chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając.
- Następnie wlewamy mleko kokosowe (stałą i płynną część), mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
- Dodajemy przyprawy (imbir, curry, kminek, pieprz chilli kayenne).
- Odsączamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do garnka. Gotujemy ok 3 min. co jakiś czas delikatnie mieszając.
- Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
c0p8k2
dzc7iy
xkewok
sj17af
yzozou
h9uayl
7dx57a
o30qya
5h9j6q
4m4c1n
9l33dm
7hda4h
who0r3
obz2c9
6mb6ro
raiga2
94r0hr
45xkie
vy8qxq
28dx17
91gs2v
5jtf8c
qh4jep
fm5nyh
fcljfj
no2pfr
elzl0o
pctpje
e235hw
ebm53b
hq0tzm
8wvoz8
berlbg
cyr502
pfymoz
vfyg1a
x2ql8q