Lawasz z farszem twarogowo-czosnkowym

Lawasz – cienki ormiański chlebek przypominający tortillę.
Idealnie sprawdzi się na imprezę lub jako szybka przekąska.

Tradycyjny lawasz jest wypiekany w tonirze – glinianym piecu o stożkowatym kształcie, zagłębionym w podłodze.
Pochodzi z Zakaukazia i Wyżyny Armeńskiej, znany także w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie, na Krymie, w niektórych rejonach Turcji, Libanie i Syrii.
Lawasz podawany jest praktycznie do każdego posiłku. Podobnie jak z tortillą, zawija się w niego kawałki mięsa, ser i warzywa.
W 2014 roku lawasz jako element kultury Armenii został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Składniki

  • lawasz, 1 op.
  • twaróg półtłusty, 250 g
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • ser tarty mozzarella, 150 g
  • jajko, 1 szt.
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
  2. Następnie dodajemy roztrzepane jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek i tarty ser.
  3. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Lawasz wyjmujemy z opakowania i przekrawamy każdy placek wzdłuż na pół.
  5. Następnie górną połowę prostokątnego paska smarujemy farszem.
  6. Składamy na pół, dociskamy i smażymy na patelni grillowej lub zwykłej z obu stron (najlepiej smażyć na suchej patelni).
  7. Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.