Tarta na francuskim spodzie z brokułem i migdałami

Delikatna tarta na spodzie z ciasta francuskiego z brokułami i migdałami. Smaczna i łatwa w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.

Składniki

  • ciasto francuskie, 1 op.
  • brokuł, 1 szt. (nieduży)
  • boczek wędzony surowy, 100 g
  • cebula czerwona, 1 szt.
  • ser feta, 50 g
  • płatki migdałów, 1 garść
  • masło, 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz, do smaku
  • jajko, 3 szt.
  • śmietanka 22%, 200 ml
  • masło i mąka, do wysmarowania i posypania formy
  • sucha fasola lub groch, do obciążenia ciasta

Wykonanie

  1. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  2. Na tak przygotowaną formę wykładamy i wylepiamy ją ciastem francuskim.
  3. Ciasto nakłuwamy widelcem i na dno wysypujemy suchą fasolę lub groch.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 min. (po tym czasie nie wyłączamy piekarnika).
  5. Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i osuszamy na sitku.
  6. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy na nim boczek, pokrojoną cebulę, następnie dodajemy brokuła i dusimy ok 3 min.
  7. Zawartość patelni przekładamy na podpieczony spód, dodajemy pokrojony lub pokruszony ser feta.
  8. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z jajkami i przyprawami.
  9. Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
  10. Wstawiamy do wciąż nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 25 min.
Tarta na francuskim spodzie z brokułem i migdałami
Tarta na francuskim spodzie z brokułem i migdałami

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.