Monte jaglane to pyszny, zdrowy i sycący deser o mleczno-orzechowym smaku. Idealny na słodkie śniadanie lub przekąskę.
Odpowiednio zapakowany można zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę.
Jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilkę.
Składniki (na 2 duże porcje lub 4 mniejsze):
- mleko, 2 szklanki
- płatki jaglane, 1 szklanka
- masło orzechowe (najlepiej z drobinkami orzechów), 1 łyżka
- kakao gorzkie, 1 łyżeczka
- miód, 2 łyżki
- ulubione owoce, u mnie borówki
Wykonanie
- Mleko z płatkami gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez ok 3-4 min.
- Następnie dodajemy masło orzechowe, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 1 min. Po tym czasie zdejmujemy garnek z gazu.
- Gotową masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy łyżkę miodu – dokładnie mieszamy, do drugiej dodajemy kakao i łyżkę miodu – dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na przemian warstwę ciemną i jasną do pucharów, a na wierzchu dekorujemy ulubionymi owocami.
*Masa powinna być dość zwarta, w razie potrzeby aby ją zagęścić dosypujemy płatków jaglanych, bądź by rozrzedzić dodajemy mleka podczas gotowania.
*Deser przechowujemy w lodówce.
*Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
*Słodkość regulujemy miodem, dla mnie 2 łyżki są ok, ale dostosujcie jego ilość do swojego smaku 😉
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Dziś zrobiłam i moja córka jest zachwycona !
Ale miło 🙂 pozdrawiam Was serdecznie