Galaretka kwiat 3D

Przezroczysta galaretka, a w niej kwiat 3D to piękne wykończenie ciasta.
Sama w sobie stanowi również efektowny deser.
Idealna na specjalne okazje. Gwarantuję efekt wow! 😉 

Składniki

  • galaretka przezroczysta, 1 op.

Kwiat 3D

  • śmietana kremówka 30 %, 3/4 szklanki
  • mleko, 1/3 szklanki
  • cukier biały, 1 łyżka
  • żelatyna, 1 łyżka (solidna)
  • barwniki spożywcze

Dodatkowo

  • strzykawka
  • igła

Wykonanie

  1. Galaretki przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
  2. Przelewamy do jednej większej salaterki lub kilku mniejszych, do ok 3/4 wysokości.
  3. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Kwiat 3D

  1. Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, mleko, dodajemy cukier i żelatynę. Dokładnie mieszamy.
  2. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Nie zagotowujemy!
  3. Następnie przelewamy do miseczek (tyle miseczek ile kolorów potrzebujemy). Do miseczki z kolorem, którego użyjemy więcej (u mnie różowy) wlewamy więcej, którego mniej wlewamy mniej (u mnie żółty, zielony i szary).
  4. Na środku galaretki za pomocą małego okręgu, np kieliszka lekko zaznaczamy sobie obrys i wyznaczamy mniej więcej środek.
  5. Strzykawkę napełniamy najciemniejszym kolorem. Wbijamy igłę pionowo i w obrębie zaznaczonego okręgu na około 0,5 cm wstrzykujemy płyn. Zapełniamy w ten sposób cały okrąg, dość gęsto. Na powierzchni pojawi się płyn, który wycieramy ręcznikiem papierowym lub chusteczką.
  6. Płuczemy strzykawkę, nabieramy kolejny kolor i wstrzykujemy płyn wokół środka, tym razem lekko przesuwając wbitą igłę w bok, aby osiągnąć szersze miejsce na płyn (płatki kwiatka).
  7. Każdą kolejną warstwę wbijamy pod większym kątem i nad poprzednią.
  8. Liście zrobiłam igłą z nakładką w kształcie liścia.
  9. Wstawiamy do lodówki.

*Jak wyjmujemy gotowe galaretki:
Salaterki z galaretką wstawiamy na chwilkę do gorącej wody, następnie odwracamy do góry dnem i wysuwamy na talerz lub paterę.

Galaretka kwiat 3D
Galaretka kwiat 3D

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.