Serek z jogurtu greckiego (Labneh)

Labneh to popularny na Bliskim Wschodzie ser z jogurtu greckiego.
Dziecinnie prosty w wykonaniu, pyszny dodatek do kanapek.
Za każdym razem możesz tworzyć własny smak poprzez dodanie ulubionych przypraw i dodatków.

Składniki

  • jogurt grecki, duży (ok. 400 g)
  • ulubione dodatki i przyprawy – u mnie przyprawa Kamis “Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią”, 15 g (1 op.) – można dodać szczypiorek, cebulkę, rzodkiewkę, świeże lub suszone zioła itp.
  • sól, szczypta
  • dodatkowo – gaza, słoik lub sitko, długa wykałaczka, gumka lub sznurek

Wykonanie

  1. Jogurt grecki przekładamy do miseczki.
  2. Dodajemy ulubione dodatki – u mnie przyprawa Kamis i szczypta soli.
  3. Dokładnie mieszamy.
  4. Gazę składamy na pół lub na cztery, w zależności jak dużą macie.
  5. Umieszczamy ją na górze słoika (robiąc wgłębienie na jogurt, dobrze jest ją przymocować gumką lub sznurkiem) lub w sitku i przelewamy na nią przyprawiony jogurt.

    Serek z jogurtu greckiego (Labneh)
    Serek z jogurtu greckiego (Labneh)
  6. Następnie zawijamy gazę u góry, wiążemy na supeł lub związujemy gumką czy sznurkiem.
  7. Na górze słoika kładziemy długą wykałaczkę lub cokolwiek innego na czym zawieszamy gazę z serkiem.

    Serek z jogurtu greckiego (Labneh)
    Serek z jogurtu greckiego (Labneh)
  8. Tak przygotowany ser odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
    W tym czasie oddzieli się serwatka dzięki czemu ser zyska kremową konsystencję.
  9. Gotowy ser przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 odpowiedzi do “Serek z jogurtu greckiego (Labneh)”

    1. Myślę, że tak. Głównie chodzi o to aby oddzieliła się serwatka (płynna część) i ser zgęstniał. Daj proszę znać jak wyszedł 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.