Kompot z czereśni

Prosty, szybki przepis. Idealny dodatek do letnich obiadów. Kompot jest słodziutki i można go rozcieńczać wodą.
Niezapomniany smak dzieciństwa. Obowiązkowa pozycja w naszej spiżarce 😉

Składniki

  • czereśnie (u mnie ciemne czerwone)
  • zalewa 2:1 – na każde 200 ml wody dodajemy 100 g cukru

Wykonanie

  1. Czereśnie dokładnie myjemy i usuwamy ogonki.
  2. Przygotowujemy syrop z wody i cukru – ilość zależy od ilości słoików:
    w garnku gotujemy wodę z cukrem (na każde 200 ml wody dajemy 100 g cukru).
  3. Owoce przekładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików – napełniamy do około 3/4 wysokości słoika.
  4. Zalewamy gorącą zalewą – zostawiamy około 1 cm wolnego miejsca od góry.
  5. Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy – ja robię to w piekarniku – szczegóły dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.