Sałatka z cukinii do słoików

Sałatka z cukinii w słodko-kwaśniej zalewie to wyjątkowy smak i kolory lata zamknięte w słoiczkach. Obowiązkowa pozycja w naszych spiżarniach.
Jestem przekonana, że skradnie również Wasze podniebienia 😉

Składniki
Porcja na 6 słoików o pojemności 300 ml

  • cukinia, 2 kg
  • cebula, 2 szt. (duże)
  • marchew, 2 szt.
  • papryka kolorowa, 0,5 kg
  • sól, 4 łyżki
  • olej, 6 łyżeczek

Zalewa

  • ocet, 10 %, 2/3 szklanki
  • woda, 1/3 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • pieprz czarny ziarna, 12 szt.
  • ziele angielskie, 6 szt.
  • liście laurowe, 6 szt.
  • gorczyca ziarna, 1 łyżka

Wykonanie

  1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach do dużej miski.
  2. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii.
  3. Do cukinii i cebuli dodajemy 4 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły soki.
  4. Po tym czasie dokładnie odciskamy sok – najwygodniej zrobić to w durszlaku odciskając dłonią.
  5. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, papryki kroimy w małe paseczki i dodajemy do miski z cukinią.
  6. Do garnka dodajemy składniki zalewy i gotujemy mieszając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
  7. Gorącą zalewę przelewamy do miski z warzywami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę.
  8. Po tym czasie surówkę przekładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików, ale nie napełniamy ich do końca, zostawiamy około 1,5 cm wolnego miejsca od góry.
  9. Na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oleju.
  10. Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy – ja robię to w piekarniku – szczegóły dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ
Surówka z cukinii do słoików
Surówka z cukinii do słoików

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.