Wyjątkowe połączenie smaków zaskoczy najbardziej wybredne podniebienia.
Świetna dla osób dbających o zdrowie i figurę 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- rukola, 1 op.
- gruszka świeża, 1 szt.
- ser Camembert, 1 op. 120 dag
- orzechy włoskie łupane, 150 g
- oliwa z oliwek, 10 łyżeczek
- miód, 2 łyżeczki
- sok z cytryny, 2 łyżeczki
- sok z granata lub malinowy, 2 łyżeczki (opcjonalnie)
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Rukolę myjemy i osuszamy.
- Rozkładamy na talerzach.
- Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i układamy na rukoli.
- Gruszkę kroimy wzdłuż na cienkie plastry i grillujemy na patelni grillowej.
- Obok niej na patelni grillujemy w całości ser Camembert.
- Zgrillowany Camembert kroimy w mniejsze kawałki i układamy na rukoli z orzechami.
- Następnie układamy zgrillowane gruszki (można je położyć jako całe plastry lub pokroić na mniejsze części).
- Przygotowujemy dressing (najlepiej zrobić to w słoiczku lub kubku żeby łatwiej było go wymieszać): oliwę z oliwek mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i sokiem z granata lub malinowym, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Gotowym dressingiem polewamy sałatę.
- Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉