Pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie, lepione babcinymi palcami – nie ma nic smaczniejszego na świecie!

Składniki
Porcja na ok 30 pierogów

na ciasto

  • mąka pszenna, ok.0,5 kg
  • żółtko, 2 szt.
  • bardzo ciepła woda, 1 szklanka
  • sól, szczypta

na farsz

  • twaróg tłusty lub półtłusty,  250 g
  • ugotowane ziemniaki, 500 g
  • cebula, 1 szt. (duża)
  • pieprz ziołowy mielony, 15 g (1 op.)
  • sól do smaku

Wykonanie

  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
  2. Następnie je wałkujemy w małych porcjach i szklanką wycinamy kółka.
  3. Do farszu – cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na patelni i odsączamy na sitku z nadmiaru tłuszczu.
    Ugotowane ziemniaki mielimy z twarogiem, dodajemy cebulę, pieprz, solimy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę.
  4. Na każdy krążek z ciasta wykładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi – można to robić palcami lub ugnieść brzegi widelcem.

    Pierogi ruskie
    Pierogi ruskie

  5. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, zmniejszając ognień podczas gotowania, partiami, ok 10 min każdą partię pierogów.
  6. Odcedzamy i podjemy – u mnie polane smażonym boczkiem i cebulką.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.