Lawasz – cienki ormiański chlebek przypominający tortillę.
Idealnie sprawdzi się na imprezę lub jako szybka przekąska.
Tradycyjny lawasz jest wypiekany w tonirze – glinianym piecu o stożkowatym kształcie, zagłębionym w podłodze.
Pochodzi z Zakaukazia i Wyżyny Armeńskiej, znany także w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie, na Krymie, w niektórych rejonach Turcji, Libanie i Syrii.
Lawasz podawany jest praktycznie do każdego posiłku. Podobnie jak z tortillą, zawija się w niego kawałki mięsa, ser i warzywa.
W 2014 roku lawasz jako element kultury Armenii został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Składniki
- lawasz, 1 op.
- twaróg półtłusty, 250 g
- czosnek, 2-3 ząbki
- ser tarty mozzarella, 150 g
- jajko, 1 szt.
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
- Następnie dodajemy roztrzepane jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek i tarty ser.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Lawasz wyjmujemy z opakowania i przekrawamy każdy placek wzdłuż na pół.
- Następnie górną połowę prostokątnego paska smarujemy farszem.
- Składamy na pół, dociskamy i smażymy na patelni grillowej lub zwykłej z obu stron (najlepiej smażyć na suchej patelni).
- Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉