Szybki i smaczny makaron z grillowanym kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na ciepło sprawdzi się jako danie obiadowe, a na zimno w formie imprezowej sałatki.
Składniki
- makaron Farfalle (kokardki), ok 200-250 g
ciekawostki na temat makaronów znajdziecie TUTAJ - pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
- mozzarella, 1 op. (kulki lub kula, którą kroimy na mniejsze kawałki)
- pomidorki koktajlowe, ok 10 szt.
- rukola, 1 garść
- oliwa z oliwek, dobrej jakości
- pieprz grubo mielony, do smaku
- przyprawa do kurczaka, u mnie mix ziołowej i pikantnej
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
- Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do kurczaka. Mieszamy aby kawałki kurczaka były dobrze obtoczone przyprawą. Odstawiamy na chwilkę.
- Następnie kurczaka grillujemy na patelni grillowej na złoty kolor.
- Ugotowany, gorący makaron przekładamy do dużej miski.
- Dodajemy rukolę, kulki mozzarelli (lub dużą kulkę pokrojoną na mniejsze kawałki), pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż na pół, grillowane kawałki kurczaka oraz oliwę z oliwek.
- Całość posypujemy do smaku grubo mielonym pieprzem (u mnie kolorowy, dość sporo).
- Delikatnie ale dokładnie mieszamy i serwujemy.
Buon appetito 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Uwielbiam takie proste i smaczne dania 🙂
Dokładnie tak jak ja, szybko, smacznie i zdrowo 😉