Farfalle z mozzarellą, rukolą, pomidorkami i grillowanym kurczakiem

Szybki i smaczny makaron z grillowanym kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na ciepło sprawdzi się jako danie obiadowe, a na zimno w formie imprezowej sałatki.

Składniki

  • makaron Farfalle (kokardki), ok 200-250 g
    ciekawostki na temat makaronów znajdziecie TUTAJ
  • pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
  • mozzarella, 1 op. (kulki lub kula, którą kroimy na mniejsze kawałki)
  • pomidorki koktajlowe, ok 10 szt.
  • rukola, 1 garść
  • oliwa z oliwek, dobrej jakości
  • pieprz grubo mielony, do smaku
  • przyprawa do kurczaka, u mnie mix ziołowej i pikantnej

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do kurczaka. Mieszamy aby kawałki kurczaka były dobrze obtoczone przyprawą. Odstawiamy na chwilkę.
  3. Następnie kurczaka grillujemy na patelni grillowej na złoty kolor.
  4. Ugotowany, gorący makaron przekładamy do dużej miski.
  5. Dodajemy rukolę, kulki mozzarelli (lub dużą kulkę pokrojoną na mniejsze kawałki), pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż na pół, grillowane kawałki kurczaka oraz oliwę z oliwek.
  6. Całość posypujemy do smaku grubo mielonym pieprzem (u mnie kolorowy, dość sporo).
  7. Delikatnie ale dokładnie mieszamy i serwujemy.

Buon appetito 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

2 odpowiedzi do “Farfalle z mozzarellą, rukolą, pomidorkami i grillowanym kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.