Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Aromatyczna faszerowana papryka to doskonała przystawka, lekki obiad lub kolacja.

Składniki

  • czerwona papryka, 4 szt. (duże)
  • mięso mielone, 500 g
  • ryż, 1 woreczek
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • ser mozzarella tarty, ok 100 g
  • sól i pieprz, do smaku
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • natki pietruszki, 1 pęczek
  • koncentrat lub passata pomidorowa, 1-2 łyżki
  • bulion, 100-150 ml
  • olej

Wykonanie

  1. Paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ścinamy górną część i wykrawamy gniazda nasienne.
  2. Ryż gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu.
  3. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek.
  4. Następnie dodajemy mięso mielone i chwilę razem smażyć.
  5. Kiedy mięso się zetnie dodajemy przecier lub passatę pomidorową oraz przyprawy: sól, pieprz, papryki, majeranek, tymianek, pokrojoną natkę pietruszki i chwilę razem smażymy.
  6. Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy podsmażone mięso i tarty ser mozzarella. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Następnie każdą paprykę napełniamy farszem (ugniatając łyżką) i przykrywamy ściętą wcześniej górną częścią (kapelusikiem).
  8. Dno naczynia żaroodpornego podlewamy lekko bulionem, ustawiamy papryki (jeśli nie chcą stać ścinamy delikatnie spód).
  9. Pieczemy po przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
  10. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok 10 minut.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.