Aromatyczna zupa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

Bezmięsna, pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym.
Idealna jesienną porą.
Szybka i łatwa w przygotowaniu.

Porcja dla 2 osób

Składniki

  • ciecierzyca w zalewie, 1 słoik/puszka (400 g)
  • pomidory krojone w puszce, 1 puszka
  • mleczko kokosowe, 400 ml
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • imbir, 1 łyżeczka
  • curry, 1 łyżeczka
  • kminek mielony, 2 łyżeczki
  • pieprz chilli kayenne, szczypta
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. W niedużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  2. Wlewamy pomidory z puszki i chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie wlewamy mleko kokosowe (stałą i płynną część), mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
  4. Dodajemy przyprawy (imbir, curry, kminek, pieprz chilli kayenne).
  5. Odsączamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do garnka. Gotujemy ok 3 min. co jakiś czas delikatnie mieszając.
  6. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.