Bezmięsna, pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym.
Idealna jesienną porą.
Szybka i łatwa w przygotowaniu.
Porcja dla 2 osób
Składniki
- ciecierzyca w zalewie, 1 słoik/puszka (400 g)
- pomidory krojone w puszce, 1 puszka
- mleczko kokosowe, 400 ml
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 3-4 ząbki
- imbir, 1 łyżeczka
- curry, 1 łyżeczka
- kminek mielony, 2 łyżeczki
- pieprz chilli kayenne, szczypta
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
Wykonanie
- W niedużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Wlewamy pomidory z puszki i chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając.
- Następnie wlewamy mleko kokosowe (stałą i płynną część), mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
- Dodajemy przyprawy (imbir, curry, kminek, pieprz chilli kayenne).
- Odsączamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do garnka. Gotujemy ok 3 min. co jakiś czas delikatnie mieszając.
- Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉