Sałatka z cukinii w słodko-kwaśniej zalewie to wyjątkowy smak i kolory lata zamknięte w słoiczkach. Obowiązkowa pozycja w naszych spiżarniach.
Jestem przekonana, że skradnie również Wasze podniebienia 😉
Składniki
Porcja na 6 słoików o pojemności 300 ml
- cukinia, 2 kg
- cebula, 2 szt. (duże)
- marchew, 2 szt.
- papryka kolorowa, 0,5 kg
- sól, 4 łyżki
- olej, 6 łyżeczek
Zalewa
- ocet, 10 %, 2/3 szklanki
- woda, 1/3 szklanki
- cukier, 1 szklanka
- pieprz czarny ziarna, 12 szt.
- ziele angielskie, 6 szt.
- liście laurowe, 6 szt.
- gorczyca ziarna, 1 łyżka
Wykonanie
- Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach do dużej miski.
- Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii.
- Do cukinii i cebuli dodajemy 4 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły soki.
- Po tym czasie dokładnie odciskamy sok – najwygodniej zrobić to w durszlaku odciskając dłonią.
- Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, papryki kroimy w małe paseczki i dodajemy do miski z cukinią.
- Do garnka dodajemy składniki zalewy i gotujemy mieszając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Gorącą zalewę przelewamy do miski z warzywami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę.
- Po tym czasie surówkę przekładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików, ale nie napełniamy ich do końca, zostawiamy około 1,5 cm wolnego miejsca od góry.
- Na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oleju.
- Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy – ja robię to w piekarniku – szczegóły dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Witam. Mam pytanie odnośnie zalewy. Całość wlewamy do warzyw czyli w sałatkę będą wymieszane przyprawy. Czy nie lepiej je odcedzić przed wlaniem?
Aniu, w słoikach zalewa będzie jeszcze „przechodziła” przyprawami dlatego je zostawiam. Oczywiście można odcedzić zalewę przed wlaniem do warzyw 🙂
Pozdrawiam, Magda ;l
Zrobiłam jednak jak przepis mówi i powiem szczerze że sałatka przepyszna . Jutro będę robić kolejne słoiki
Świetnie, bardzo się cieszę. Smacznego! 😉