Delikatna tarta na spodzie z ciasta francuskiego z brokułami i migdałami. Smaczna i łatwa w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.
Składniki
- ciasto francuskie, 1 op.
- brokuł, 1 szt. (nieduży)
- boczek wędzony surowy, 100 g
- cebula czerwona, 1 szt.
- ser feta, 50 g
- płatki migdałów, 1 garść
- masło, 1 łyżka
- gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
- papryka ostra, 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz, do smaku
- jajko, 3 szt.
- śmietanka 22%, 200 ml
- masło i mąka, do wysmarowania i posypania formy
- sucha fasola lub groch, do obciążenia ciasta
Wykonanie
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Na tak przygotowaną formę wykładamy i wylepiamy ją ciastem francuskim.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i na dno wysypujemy suchą fasolę lub groch.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 min. (po tym czasie nie wyłączamy piekarnika).
- Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i osuszamy na sitku.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy na nim boczek, pokrojoną cebulę, następnie dodajemy brokuła i dusimy ok 3 min.
- Zawartość patelni przekładamy na podpieczony spód, dodajemy pokrojony lub pokruszony ser feta.
- Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z jajkami i przyprawami.
- Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
- Wstawiamy do wciąż nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 25 min.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉