Wiosenny obiad – Grillowana pierś kurczaka z jajem sadzonym

Dania z grilla sprawdzają się najlepiej latem.  Grillowane potrawy zachowują swoje wartości odżywcze i mają niepowtarzalny aromat.
Poniżej propozycja zdrowego, wiosennego obiadu z dodatkiem młodych ziemniaczków przygotowanych na parze, z koperkiem i obowiązkowo szklanką maślanki 😉

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • pierś kurczaka, 1 podwójna
  • przyprawa do kurczaka lub grilla (ulubiona), 2-3 łyżki
  • czosnek, 1 ząbek
  • jajko, 4 szt.
  • młode ziemniaki
  • świeży koperek
  • maślanka
  • olej, 100 ml
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Pierś kurczaka myjemy i suszymy.
  2. Rozkrawamy na 4 cieńsze filety.
  3. Przygotowujemy marynatę:
    – do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do kurczaka lub grilla i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie mieszamy (w wersji beztłuszczowej kurczaka posypujemy po prostu przyprawą do kurczaka lub grilla).
  4. Piersi kurczaka dokładnie moczymy w marynacie (najlepiej na ok godzinę przed grillowaniem).
  5. Młode ziemniaki dokładnie czyścimy i gotujemy na parze (ja nie obieram).
  6. Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową, wykładamy przyprawione piersi kurczaka.
  7. Grillujemy z obu stron do czasu kiedy mięso będzie gotowe (czas grillowania jest uzależniony od tego jak przygotowane mięso lubisz, bardziej soczyste czy mocniej upieczone).
  8. Na rozgrzany olej wbijamy delikatnie jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu, kiedy wg Ciebie, są odpowiednio wysmażone.

Propozycja podania: na talerzu wykładamy ziemniaki, grillowaną pierś kurczaka, na jej wierzchu układamy usadzone jajko. Całość posypujemy koperkiem. Do każdej porcji podajemy szklankę maślanki.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.