Dania z grilla sprawdzają się najlepiej latem. Grillowane potrawy zachowują swoje wartości odżywcze i mają niepowtarzalny aromat.
Poniżej propozycja zdrowego, wiosennego obiadu z dodatkiem młodych ziemniaczków przygotowanych na parze, z koperkiem i obowiązkowo szklanką maślanki 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- pierś kurczaka, 1 podwójna
- przyprawa do kurczaka lub grilla (ulubiona), 2-3 łyżki
- czosnek, 1 ząbek
- jajko, 4 szt.
- młode ziemniaki
- świeży koperek
- maślanka
- olej, 100 ml
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Pierś kurczaka myjemy i suszymy.
- Rozkrawamy na 4 cieńsze filety.
- Przygotowujemy marynatę:
– do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do kurczaka lub grilla i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie mieszamy (w wersji beztłuszczowej kurczaka posypujemy po prostu przyprawą do kurczaka lub grilla). - Piersi kurczaka dokładnie moczymy w marynacie (najlepiej na ok godzinę przed grillowaniem).
- Młode ziemniaki dokładnie czyścimy i gotujemy na parze (ja nie obieram).
- Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową, wykładamy przyprawione piersi kurczaka.
- Grillujemy z obu stron do czasu kiedy mięso będzie gotowe (czas grillowania jest uzależniony od tego jak przygotowane mięso lubisz, bardziej soczyste czy mocniej upieczone).
- Na rozgrzany olej wbijamy delikatnie jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu, kiedy wg Ciebie, są odpowiednio wysmażone.
Propozycja podania: na talerzu wykładamy ziemniaki, grillowaną pierś kurczaka, na jej wierzchu układamy usadzone jajko. Całość posypujemy koperkiem. Do każdej porcji podajemy szklankę maślanki.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉