Chłodnik na botwince

Kolejna odsłona wiosenno-letniej zupy na botwince. Chłodnik świetnie sprawdzi się w cieplejsze dni.

Składniki

(porcja dla 3-4 os.)

  • kefir lub maślanka, 400 g
  • śmietana 12%, 300 g
  • botwinka, 1 pęczek
  • ogórek gruntowy, 3 szt.
  • rzodkiewka, 1 pęczek
  • szczypior, 1 pęczek
  • koperek, 1 pęczek
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • sok z cytryny
  • cukier, 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz, do smaku
  • jajko ugotowane na twardo, 1 do każdej porcji zupy

Wykonanie

  1. Botwinkę dokładnie myjemy. Liście i łodyszki siekamy drobno, buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  2. W garnku gotujemy troszeczkę wody (na oko, tak żeby przykryła botwinkę).
  3. Do gotującej wody dodajemy cukier i sok z cytryny.
  4. Wrzucamy botwinkę.
  5. Kiedy botwinka zmięknie (uwaga żeby nie rozgotować) studzimy ją (garnek można wstawić do zlewu z zimą wodą).
  6. W dużej misce mieszamy kefir ze śmietaną.
  7. Dodajemy pokrojonego w małą kostkę ogorka, szczypiorek, rzodkiewki, czosnek i koperek.
  8. Następnie dodajemy ostudzoną botwinkę.
  9. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  10. Odstawiamy do lodówki.
  11. Chłodnik wylewamy na talerze, na wierzchu każdej porcji wykładamy przekrojone na pół lub w ćwiartki jajko ugotowane na twardo.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.