Szybka i smaczna przystawka, idealna na imprezę.
Składniki
- filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 4-5 szt.
- ogórek konserwowy, 3 szt.
- cebula biała, 1 szt. mała
- cebula czerwona, 1 szt. mała
- musztarda francuska, 2 łyżki
- przecier pomidorowy, 1 łyżka
- koperek świeży, 1 pęczek
- ostra papryka, szczypta
- pieprz kolorowy świeżo mielony, do smaku
- sól (opcjonalnie) – uwaga: filety bywają mocno słone!
Wykonanie
- Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski.
- Do pokrojonego śledzia dodajemy musztardę francuską, przecier pomidorowy, szczyptę ostrej papryki i dokładnie mieszamy.
- Dokładamy drobno pokrojone ogórki, obie cebule, koperek – całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Dobrze mieszamy i wykładamy na talerze (najlepiej przy pomocy pierścienia kucharskiego do formowania potraw).
- Na końcu dekorujemy świeżym koperkiem.
Tatar ułożony warstwowo
- Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski.
- Do pokrojonego śledzia dodajemy musztardę francuską, przecier pomidorowy, pokrojony koperek, szczyptę ostrej papryki, delikatnie pieprzymy i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy w słoiczku lub pucharku jako pierwszą warstwę.
- Następnie wykładamy drobno pokrojoną białą cebulę, posypujemy grubo mielonym pieprzem.
- Na cebuli wykładamy pokrojone w kosteczkę ogórki i koleją warstwę, tym razem drobno pokrojonej czerwonej cebuli.
- Dekorujemy koperkiem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉