Spaghetti a’la Bolognese

Przepis kuchni włoskiej, makaron z sosem bolońskim.
Szybki, niedrogi i smaczny obiad.

Składniki
Porcja dla 4-5 osób

  • makaron Spaghetti, ok 100 g na osobę
  • mięso mielone, 500 g (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • marchewka, 1 szt.
  • pomidory krojone, 1 puszka
  • bulion, 250 ml
  • przecier pomidorowy, 3-4 łyżki
  • oregano, 2 łyżeczki
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia (ok 2 łyżek)
  • mozzarella lub parmezan tarty, do posypania
  • cukier (opcjonalnie), do smaku

Wykonanie

  1. Cebulę, czosnek i marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  2. W wysokiej patelni lub garnku podgrzewamy olej i podsmażamy w/w składniki.
  3. Następnie dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy podczas smażenia drewniana łyżką, aby powstały nieduże grudki.
  4. Do przesmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem) i chwilę razem smażymy.
  5. Następnie całość zalewamy bulionem, chwilkę podgrzewamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz oregano, sól i pieprz.
  6. Całość dusimy na małym ogniu,  pod przykryciem przez ok. 20 minut. 
  7. W trakcie gotowania można dodać odrobinę cukru, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu.
  8. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy – nie przelewam makaronu zimną wodą, wtedy lepiej „otuli” go sosik 😉
    *więcej ciekawostek nt. gotowania i podawania makaronu znajdziecie TUTAJ 
  9. Istnieją dwie szkoły podania makaronu, ja zdecydowanie preferuję tę 2:
    1. porcje makaronu wykładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy serem
    2. ugotowany, lekko odsączony makaron przekładamy do gotowego sosu, całość mieszamy, przekładamy porcje na talerze i posypujemy serem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.