Shakshouka (Szakszuka) – śniadanie mistrzów

Shakshouka / Szakszuka
Shakshouka / Szakszuka

Szakszuka to danie kuchni arabskiej, które coraz częściej gości na polskich stołach.   Shakshouka oznacza “wielki bałagan” 😉
Są to jajka posadzone w ostrym, pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Idealna propozycja zarówno na śniadanie jak i kolację. Szakszukę podajemy ze świeżym pieczywem, prosto z patelni lub przekładając na talerze.
Świetnie smakuje z Focaccią (przepis TUTAJ).

Składniki
Porcja dla 2-3 osób

  • jajko, 3 szt.
  • pomidory krojone, 1 puszka
  • papryka żółta, 1 szt.
  • duża cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • kmin rzymski, 0,5 łyżeczki
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • natka pietruszki, do posypania
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, kiedy cebula się zeszkli.
  2. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy ostrą i słodką papryką. Chwilę smażymy.
  3. Następnie wlewamy pomidory z puszki.
  4. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminem. Mieszamy i gotujemy chwilę do momentu odparowania nadmiaru soku z pomidorów.
  5. Następnie w odstępach od siebie robimy trzy wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku, które posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
  6. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, do momentu kiedy białka się zetną.
  7. Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  8. Podajemy z pieczywem lub focaccią, bezpośrednio z patelni lub porcjujemy na talerze.
Szakszuka z focaccią
Szakszuka z focaccią

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.