Focaccia

Focaccia
Focaccia

Focaccia jest to rodzaj włoskiego pieczywa. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło, przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.
Często gości w mojej kuchni z przeróżnymi dodatkami głównie jako dodatek do sałat czy szakszuki.

Składniki

  • mąka zwykła, 200 g
  • mąka pszenna typ 650, 200 g
  • drożdże instant, 7 g
  • ciepła woda, 300 ml
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki + do polania ciasta
  • cukier, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka
  • sól gruboziarnista, do posypania na wierzchu
  • ulubione dodatki: u mnie – pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, czerwona cebula, gałązki świeżego rozmarynu, listki świeżej bazylii

Wykonanie

  1. Wszystkie suche składniki (oprócz gruboziarnistej soli) mieszamy ze sobą.
  2. Dodajemy ciepłą wodę i oliwę i zagniatamy jednolite ciasto.
  3. Gotowe ciasto  przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,  na ok. 1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można uformować duży prostokąt lub podzielić na mniejsze chlebki.
  5. Obficie polewamy oliwą i delikatnie wciskamy dodatki (u mnie: pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, czarne oliwki  przekrojone na pół oraz pokrojona na mniejsze piórka czerwona cebula.
  6. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.
  7. Po tym czasie jeszcze raz skrapiamy oliwą, obsypujemy świeżym rozmarynem i gruboziarnistą solą (często posypuję też grubo-mielonym kolorowym pieprzem).
  8. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok 20 min. (do czasu zarumienienia ciasta). 
  9. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakuje równie dobrze 😉

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.