Szakszuka to danie kuchni arabskiej, które coraz częściej gości na polskich stołach. Shakshouka oznacza “wielki bałagan” 😉
Są to jajka posadzone w ostrym, pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Idealna propozycja zarówno na śniadanie jak i kolację. Szakszukę podajemy ze świeżym pieczywem, prosto z patelni lub przekładając na talerze.
Świetnie smakuje z Focaccią (przepis TUTAJ).
Składniki
Porcja dla 2-3 osób
- jajko, 3 szt.
- pomidory krojone, 1 puszka
- papryka żółta, 1 szt.
- duża cebula, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- papryka ostra, 0,5 łyżeczki
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- kmin rzymski, 0,5 łyżeczki
- sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
- natka pietruszki, do posypania
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Cebulę i paprykę kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, kiedy cebula się zeszkli.
- Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy ostrą i słodką papryką. Chwilę smażymy.
- Następnie wlewamy pomidory z puszki.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i kminem. Mieszamy i gotujemy chwilę do momentu odparowania nadmiaru soku z pomidorów.
- Następnie w odstępach od siebie robimy trzy wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku, które posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
- Całość gotujemy pod przykryciem przez do momentu kiedy białka się zetną (tak jak lubicie).
- Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Podajemy z pieczywem lub focaccią, bezpośrednio z patelni lub porcjujemy na talerze.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉