Pieczeń z mięsa mielonego

Pieczeń z mięsa mielonego to potrawa, która często gości na naszych świątecznych stołach. Ale świetnie sprawdzi się również jako domowa wędlina, czy w grubszych plastrach podana z sosem jako danie obiadowe.

Składniki
Porcja na blaszkę (keksówkę) wym. 11,5×26 cm.

  • mięso mielone, 1 kg (ulubione)
  • cebula, 1 szt. (duża)
  • czosnek, 3 ząbki
  • jajko, 2 szt.
  • bułka, 1 szt. (czerstwa)
  • majeranek, 1 garść
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • czarnuszka, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło, 1 łyżka (do smażenia) + do smarowania formy

Wykonanie

  1. Bułkę moczymy w wodzie.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce masła, pod koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek.
  3. Mięso mielone przekładamy do dużej miski.
  4. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka, pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  5. Keksówkę smarujemy miękkim masłem i wykładamy do niej masę mięsną, dobrze ją dociskając i wygładzając łyżką powierzchnię.
  6.  Na wierzchu posypujemy czarnuszką.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 70 min.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.