Mięsa pieczone metodą “slow cooking”

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas i dla wielu z nas najpiękniejszy okres w roku.
Wyjątkowa atmosfera, pięknie przystrojone domy, prezentowe szaleństwo, świąteczna krzątanina w kuchni, wspólne kolędowanie to właśnie magia Świąt, która sprzyja rodzinnym spotkaniom i biesiadowaniu przy świątecznym stole.

W tym roku zaskoczcie swoich gości aromatycznymi, kruchymi, soczystymi mięsami pieczonymi metodą „slow cooking” (wolnego gotowania/pieczenia w niższej temperaturze).

Według tradycji, w polskich domach na wigilijnym stole serwowanych jest 12 potraw. W zależności od regionu są to m.in. barszcz czerwony, zupa grzybowa, zupa śledziowa, pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki, karp, śledzie w śmietanie, kapusta z grochem, kutia, łazanki, kompot z suszu oraz świąteczne wypieki. Przepisy na te i wiele innych potraw znajdziecie na moim blogu oraz na stronie https://www.przepisy.pl/

W kolejne dni świąt na naszych stołach goszczą potrawy kuchni polskiej, jak bigos, różnego rodzaju mięsiwa, sałatki oraz świąteczne wypieki.

Aby cieszyć się aromatycznymi, kruchymi mięsami polecam pieczenie ich metodą „slow cooking” (wolnego gotowania/pieczenia w niższej temperaturze).

Podstawą wyjątkowego smaku mięs jest ich marynata. Porcje mięsa marynujemy w ulubionych przyprawach min. 12 godzin przed pieczeniem, aby przesiąkły ich aromatem i nabrały kruchości. Następnie pieczemy je w niższej temperaturze przez dłuższy czas, co powoduje, że mięso nie wysycha podczas pieczenia, a pozostaje kruche i soczyste.

Pieczona karkówka https://imadzik.pl/pieczona-karkowka/

Pieczony schab https://imadzik.pl/pieczony-schab/

Pieczeń z mięsa mielonego https://imadzik.pl/pieczen-z-miesa-mielonego/

Wiele ciekawych porad kulinarnych oraz przepisów znajdziecie również na https://www.przepisy.pl/ebook/swieta-ze-smakiem

Serdecznie polecam 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.