Pieczona karkówka

Pieczona karkówka to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin, idealnie nadaje się na kanapki ale również jako danie obiadowe.
Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki

  • karkówka bez kości, ok 1-1.5 kg
  • sól morska
  • pieprz ziołowy, mielony
  • czosnek, świeży lub suszony
  • majeranek
  • jałowiec, ziarna

Wykonanie

1 dzień przed pieczeniem

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Celowo nie podaję proporcji przypraw, bo zasada jest prosta: mocno nacieramy mięso solą, pieprzem, czosnkiem (świeży przeciśnięty przez praskę) i jałowcem (ziarna rozgniecione w moździerzu) ze wszystkich stron.
  3. Następnie obficie posypujemy majerankiem, lekko go wklepując.
  4. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawiamy do lodówki na noc.

W dniu pieczenia

  1. Na ok 1 godzinę przed pieczeniem wystawiamy mięso z lodówki aby “odpoczęło” w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C, góra/dół.
  3. Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie z karkówką i pieczemy 15 min.
  4. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy ok 2-2.5 godziny.
  5. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 10 min. bez przykrycia, aby mięso ładnie się zarumieniło.
  6. Czas pieczenia uzależniony jest oczywiście od rodzaju i jakości mięsa, karkówka powinna być miękka i krucha, sprawdzamy to wykałaczką lub cienkim nożem.

Propozycja podania: 
* kroimy w cienkie plastry jako wędlinę na kanapki
* kroimy w grubsze ok 1,5 cm plastry i podajemy z sosem jako danie obiadowe
* do pieczystych idealnie pasuje ćwikła z chrzanem lub sos tatarski

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.