Pieczona karkówka

Pieczona karkówka
Pieczona karkówka

Pieczona karkówka to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin, idealnie nadaje się na kanapki ale również jako danie obiadowe.
Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki

  • karkówka bez kości, ok 1-1.5 kg
  • sól morska
  • pieprz ziołowy, mielony
  • czosnek, świeży lub suszony
  • majeranek
  • jałowiec, ziarna

Wykonanie

1 dzień przed pieczeniem

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Celowo nie podaję proporcji przypraw, bo zasada jest prosta: mocno nacieramy mięso solą, pieprzem, czosnkiem (świeży przeciśnięty przez praskę) i jałowcem (ziarna rozgniecione w moździerzu) ze wszystkich stron.
  3. Następnie obficie posypujemy majerankiem, lekko go wklepując.
  4. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawiamy do lodówki na noc.

W dniu pieczenia

  1. Na ok 1 godzinę przed pieczeniem wystawiamy mięso z lodówki aby “odpoczęło” w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C, góra/dół.
  3. Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie z karkówką i pieczemy 15 min.
  4. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy ok 2-2.5 godziny.
  5. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 10 min. bez przykrycia, aby mięso ładnie się zarumieniło.
  6. Czas pieczenia uzależniony jest oczywiście od rodzaju i jakości mięsa, karkówka powinna być miękka i krucha, sprawdzamy to wykałaczką lub cienkim nożem.

Propozycja podania: 
* kroimy w cienkie plastry jako wędlinę na kanapki
* kroimy w grubsze ok 1,5 cm plastry i podajemy z sosem jako danie obiadowe
* do pieczystych idealnie pasuje ćwikła z chrzanem lub sos tatarski

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.