Wesołe muffinki ucieszą naszych Milusińskich. Świetnie sprawdzą się podczas uroczystości dla dzieci jak również w czasie świąt.
Uwaga! wywołują również uśmiech na twarzach dorosłych 😉
Składniki (w temperaturze pokojowej)
Porcja na 12 szt.
na muffinki
- masło, 120 g
- cukier, 3/4 szklanki
- jajko, 2 szt. (duże)
- śmietana 12% (kwaśna), 1 szklanka
- ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
- mąka pszenna, 300 g
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
- borówki, ok 300 g
na krem
- śmietana kremówka 36 %, 600 ml schłodzonej
- serek mascarpone, 250 g schłodzonego
- cukier puder, 4 łyżki
- ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki
do dekoracji
- oczy – dekoracja cukrowa „oczy” (kupiłam na Allegro)
- noski – kolorowe m&m’sy
- usta – przekrojone na pół, okrągłe żelki
Wykonanie
Muffinki:
- Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko studzimy.
- W wysokiej misce umieszczamy roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
- Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy żeby nie zgnieść owoców.
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
- Nakładamy ciasto do ok 3/4 wysokości papilotek (robię to łyżką do lodów).
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
- Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą czerwoną porzeczką.
Krem:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię miksujemy do powstania gęstego, sztywnego kremu.
Dekoracja:
- Wystudzone babeczki dekorujemy kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
- Wciskamy cukrowe oczka, w miejscu nosków m&m’sy i usta – małe okrągłe żelki przekrawamy na pół i wciskamy w miejscu ust.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉