Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami wg tradycyjnego babcinego przepisu.
Wspomnienie dzieciństwa, wakacji i lata na jednym talerzu 😉

Składniki
Porcja na ok 25 szt. średniej wielkości knedli

  • ziemniaki, 1 kg
  • mąka pszenna, 20 dag
  • mąka ziemniaczana
  • jajka, 3 szt.
  • śliwki węgierki, 25 szt.
  • cukier wanilinowy, (opcjonalnie)
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • miód lub cukier, do smaku

Wykonanie

  1. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę.
  2. Przekładamy je do dużej miski i dodajemy mąkę pszenną, jajka i mąkę ziemniaczaną (dodajemy tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk).
  3. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
  4. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wzdłuż – nie nacinamy do końca i wyjmujemy pestkę.
    .
  5. Stolnicę lub blat posypujemy mąką i wykładamy część ciasta, zagniatamy i robimy „wałek”, który kroimy (jak kopytka) w ok 5 cm części.
  6. Każdy kawałek ciasta rozgniatamy w dłoni, wkładamy śliwkę (można posypać każdą śliwkę łyżeczką cukru wanilinowego) i formujemy kulę.
  7. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
  8. Do gotującej wody wrzucamy partiami knedle.
  9. Po chwili delikatnie wzruszamy je drewnianą łyżką, aby oderwały się od dna.
  10. Gotujemy ok 5 min. od czasu wypłynięcia.
  11. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  12. Podajemy polane jogurtem naturalnym (ew. śmietaną) wymieszanym z miodem (ew. cukrem).

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.