Aromatyczna, delikatna i kremowa zupa pachnąca lasem.
Składniki
Porcja dla 2-3 osób
- świeże kurki, 400 g
- ziemniak, 3 szt.
- marchew, 2 szt.
- pietruszka korzeń, 1 szt.
- seler, 1 szt. (nieduży)
- cebula. 1 szt.
- liść laurowy, 3-4 szt.
- ziele angielskie, 4-5 kulek
- masło, 2-3 łyżki
- śmietana kremówka, 50 ml
- bulion, 1 l
- sól i pieprz, do smaku
- grzanki z chleba razowego (2 kromki chleba razowego)
- plastry boczku, 4 szt. (cienkie)
Wykonanie
- Kurki oczyszczamy bardzo dokładnie.
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku roztapiamy masło na którym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy warzywa i kurki.
- Całość smażymy przez około 10 minut, często mieszając.
- Następnie dodajemy bulion, ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotujemy ok 30 minut pod przykryciem (po tym czasie wyjmujemy kilka sztuk kurek do dekoracji).
- Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy śmietankę.
- Zupę blendujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowujemy grzanki: na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pokrojony w niedużą kostkę chleb razowy, 1 -2 kromki.
- Na patelni grillowej lub funkcji grill w piekarniku grillujemy plastry boczku, dość mocno, aby zrobiły się ciemne i sztywne.
- Porcję zupy wylewamy na talerz, na środku wykładamy kilka kurek, grzanki i plastry grillowanego boczku.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉