Kalarepa faszerowana mięsem mielonym to świetny pomysł na chrupiący, letni obiad. Sekretem dobrego smaku tego dania jest „uczciwie” przyprawiony farsz z mięsa mielonego 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- kalarepa, 2 szt. duże
- mielone, 500 g (np. z łopatki wieprzowej lub wieprzowo-wołowe)
- cebula, 1 duża
- czosnek, 2 ząbki
- pomidor świeży, 1-2 szt.
- przecier pomidorowy, 1 łyżka
- oregano, 1 łyżeczka
- kmin, 1/3 łyżeczki
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- papryka ostra, 0,5 łyżeczki
- natka pietruszki
- sól i pieprz, do smaku
- olej rzepakowy
Wykonanie
- Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek smażymy do lekkiego zrumienienia.
- Następnie dodajemy sparzonego i obranego ze skóry pomidora.
- Dodajemy mięso mielone, które rozdrabniamy drewniana łyżką podczas smażenia.
- Całość smażymy około 3-4 minut.
- Do mięsa podajemy przecier pomidorowy i przyprawy.
- Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynów, pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy.
- Kalarepy obieramy, odkrawamy górną część (tzw. kapelusik) i wydrążamy środek, uważając żeby nie zrobić dziur w ściankach (ok. 1 cm od brzegów). Wydrążoną część kalarepy kroimy drobno i dorzucamy do sosu (jeśli jest jej zbyt dużo to mamy dodatkowo chrupiącą przekąskę na wieczór 😉
- Wydrążone kalarepy gotujemy na parze około 10 minut (można je również ugotować w wodzie).
- Następnie faszerujemy farszem, dość ciasno go ugniatając.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy delikatnie olejem, wkładamy kalarepy i pieczemy, pod przykryciem, w temp. 180 stopni przez ok.30-40 minut – do miękkości (w zależności od wielkości).
- Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia np. posypane tartym serem, aby się zarumieniły.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉