Kiszone rzodkiewki

Korzystając z możliwości dostępu do świeżych warzyw i owoców warto w sezonie letnim pomyśleć o zamknięciu ulubionych smaków w słoiczkach, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok.
Tym razem polecam i zapraszam do przygotowania kiszonych rzodkiewek.

Składniki

  • rzodkiewka, 2 pęczki
  • czosnek, 3 ząbki
  • chrzan, 3 małe kawałki korzenia
  • koper, 3 małe gałązki
  • opcjonalnie: liść porzeczek, malin lub chrzanu)
  • liść laurowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 6 ziaren
  • kolorowy pieprz, po kilka kulek
  • woda, 1 l
  • sól, 1 łyżka (najlepiej kamienna)

+ słoik/słoiki

Wykonanie

  1. Wodę z solą zagotowujemy, następnie odstawiamy do wystygnięcia (mniej więcej do temperatury pokojowej).
  2. Rzodkiewki odkrawamy od liści i dokładnie myjemy.
  3. Do wyparzonego słoika/słoików (jeśli małe) wkładamy na przemiennie:
    – opcjonalnie liść porzeczki, maliny lub chrzanu
    – liść laurowy
    – ziele angielskie
    – czosnek
    – chrzan
    – koper
    – rzodkiewki

    Kiszone rzodkiewki
    Kiszone rzodkiewki

  4. Całość zalewamy wodą z solą, tak aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody.
  5. Słoik/słoiki przykrywamy małym spodeczkiem.
  6. Odstawiamy do kiszenia na blacie kuchennym na ok 3-5 dni.
  7. Jeśli po 3 dniach uznacie, że rzodkiewki są już odpowiednio ukiszone, zakręcamy słoik/słoiki i wstawiamy do lodówki lub spiżarki.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.