Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Jarska wersja gołąbków.
Świetne jako danie na Wigilijny stół.

Składniki

  • kapusta włoska, 1 średnia główka
  • kasza gryczana, ok 200 g (2 woreczki)
  • grzyby suszone, ok 120 g
  • cebula, 2-3 szt.
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • masło, 1 łyżka
  • majeranek
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz, do smaku
  • bulion, ok 500 ml

Wykonanie

  1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok. 2 godz. Uwaga! Wywaru z gotowania nie wylewamy.
  2. Z kapusty zdejmujemy brzydkie wierzchnie liście i wycinamy głąb (brzydsze liście odkładamy do wyłożenia naczynia).
  3. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i sparzamy w niej kapustę.
  4. Ściągamy po kolei liście i wycinamy zgrubiałe nerwy.
  5. Kaszę gotujemy al dente (5 min. krócej niż podano na opakowaniu) w wywarze pozostałym z gotowania grzybów (jeśli jest za mało, uzupełniamy wodą).
  6. Ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy drobno pokrojone grzyby, przesmażoną na maśle, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem mielonym, tymiankiem i majerankiem. Dodajemy również posiekaną natkę.
  7. Farsz dokładnie mieszamy i zawijamy gołąbki.
  8. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, na których układamy gołąbki. Na wierzchu również wykładamy liście kapusty.
  9. Gołąbki zalewamy do 2/3 wysokości bulionem.
  10. Pieczemy pod przykryciem, w temp. 180 st. przez ok 45 min.
  11. Podajemy z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.