Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej mają wyrazisty, kwaskowaty smak.
Świetnie sprawdzą się jako danie imprezowe, a w naszym domu często goszczą również na świątecznym stole.

Składniki

  • świeże śledzie, 1 kg (tuszki bez głów)
  • sól
  • mąka, do obtoczenia
  • olej, do smażenia

zalewa (zasada 1:3 – 1 szklanka octu na 3 szklanki wody)

  • ocet 10%
  • woda
  • cebula, 5-6 szt.
  • pieprz czarny kulki, 10-15 szt.
  • ziele angielskie, 7-8 kulek
  • liść laurowy, 5-6 szt.

Wykonanie

  1. Śledzie dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Następnie dość obficie oprószamy solą, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  3. Usmażone śledzie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. W garnku gotujemy wodę z octem (3:1), do której dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, pieprz kulki, ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotujemy ok. 2-3 min.
  5. Usmażone śledzie układamy warstwami w dużej misce i zalewamy ciepłą zalewą (warstwa śledzi / zlewa i tak na przemian).
  6. Po wystudzeniu miskę przykrywamy płaskim talerzem i wstawiamy „do przegryzienia” do lodówki.
  7. Śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.