Labneh to popularny na Bliskim Wschodzie ser z jogurtu greckiego.
Dziecinnie prosty w wykonaniu, pyszny dodatek do kanapek.
Za każdym razem możesz tworzyć własny smak poprzez dodanie ulubionych przypraw i dodatków.
Składniki
- jogurt grecki, duży (ok. 400 g)
- ulubione dodatki i przyprawy – u mnie przyprawa Kamis „Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią”, 15 g (1 op.) – można dodać szczypiorek, cebulkę, rzodkiewkę, świeże lub suszone zioła itp.
- sól, szczypta
- dodatkowo – gaza, słoik lub sitko, długa wykałaczka, gumka lub sznurek
Wykonanie
- Jogurt grecki przekładamy do miseczki.
- Dodajemy ulubione dodatki – u mnie przyprawa Kamis i szczypta soli.
- Dokładnie mieszamy.
- Gazę składamy na pół lub na cztery, w zależności jak dużą macie.
- Umieszczamy ją na górze słoika (robiąc wgłębienie na jogurt, dobrze jest ją przymocować gumką lub sznurkiem) lub w sitku i przelewamy na nią przyprawiony jogurt.
- Następnie zawijamy gazę u góry, wiążemy na supeł lub związujemy gumką czy sznurkiem.
- Na górze słoika kładziemy długą wykałaczkę lub cokolwiek innego na czym zawieszamy gazę z serkiem.
-
Tak przygotowany ser odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
W tym czasie oddzieli się serwatka dzięki czemu ser zyska kremową konsystencję. -
Gotowy ser przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Czy jogurt grecki może być niskotłuszczowy?
Myślę, że tak. Głównie chodzi o to aby oddzieliła się serwatka (płynna część) i ser zgęstniał. Daj proszę znać jak wyszedł 😉