Pieczeń z mięsa mielonego to potrawa, która często gości na naszych świątecznych stołach. Ale świetnie sprawdzi się również jako domowa wędlina, czy w grubszych plastrach podana z sosem jako danie obiadowe.
Składniki
Porcja na blaszkę (keksówkę) wym. 11,5×26 cm.
- mięso mielone, 1 kg (ulubione)
- cebula, 1 szt. (duża)
- czosnek, 3 ząbki
- jajko, 2 szt.
- bułka, 1 szt. (czerstwa)
- majeranek, 1 garść
- papryka ostra, 1 łyżeczka
- natka pietruszki, 1 pęczek
- czarnuszka, 2 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
- masło, 1 łyżka (do smażenia) + do smarowania formy
Wykonanie
- Bułkę moczymy w wodzie.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce masła, pod koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek.
- Mięso mielone przekładamy do dużej miski.
- Następnie dodajemy zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka, pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
- Keksówkę smarujemy miękkim masłem i wykładamy do niej masę mięsną, dobrze ją dociskając i wygładzając łyżką powierzchnię.
- Na wierzchu posypujemy czarnuszką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 70 min.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Na pewno wypróbuję. Dam na wierzch kolorowy pieprz, majeranek i czosnek. Pozdrawiam
Świetnie, smacznego Aniu. Pozdrawiam 🙂